Omzet en exploitatie

 

Hoe groot is de omzet van slijterijen? Neemt de omzet toe of juist af, en hoe ziet het exploitatiebeeld eruit?

 

Omzet per maand
In de eerste negen maanden van 2013 behaalden de slijterijen ruim 3% minder omzet dan dezelfde periode van 2012. Februari betekende een flinke min, maar dat kwam deels vanwege een ongunstigere samenstelling van koopdagen (2012 was een schrikkeljaar).

De belangrijke decembermaand resulteerde in 2012 in een kleine omzetdaling van 2%. Dat was wel positiever dan de omzetontwikkeling van het totaal van foodspeciaalzaken (-7%). De slijterijen presteerden in 2012 over het geheel genomen ook beter. Weliswaar waren er maanden met een gedaalde omzet, maar daar tegenover stonden maanden die een omzetplus opleverden.

Deze omzetcijfers betreffen alleen de slijterijen die géén onderdeel zijn van een supermarkt. Helaas rekent het CBS de verkooppunten die dat wel zijn niet tot de branche.

Omzet-, prijs- en volume-ontwikkeling per maand (in % t.o.v. een jaar eerder)
Bron: CBS
* exclusief slijterijen die onderdeel zijn van een supermarkt
(Bijgewerkt 13 december 2013)


Omzet per jaar
In heel 2012 behaalden de slijterijen voor het tweede jaar op rij een omzetstijging van 0,5%. Dat is opvallend omdat het een van de weinige branches in de detailhandel is die een positieve ontwikkeling laten zien. Het totaal van de foodspeciaalzaken behaalde in 2012 juist 2,4% minder omzet dan een jaar eerder.

Het verkochte volume was in 2012 wel bijna 2% kleiner dan in 2011. De prijzen lagen gemiddeld 2% hoger. Dit is exclusief de verkooppunten die onderdeel zijn van een supermarkt.

Omzetontwikkeling slijterijen* t.o.v. food-speciaalzaken en supermarkten (2005 = 100)
Bron: CBS
* exclusief slijterijen die onderdeel zijn van een supermarkt
(Bijgewerkt 06 maart 2013)


Omzet maand-op-maand
December is de absolute topmaand voor de slijterijbranche. De omzet is dan bijna twee keer zo groot als in de andere maanden van het jaar. In 2011 en 2012 was de decemberomzet zelfs ruim 2 keer zo groot als de januari-omzet. In januari (na de feestmaand) en februari (de kortste maand) is de omzet het kleinst.

Maand-op-maandontwikkeling van de omzet van slijterijen, 2012 (januari = 100)
Bron: HBD o.b.v. CBS
(Bijgewerkt 06 maart 2013)

Exploitatiebeeld

Exploitatiebeeld (in % van de netto-omzet, exclusief btw), 2012
Bron: raming EIM, o.b.v. CBS-gegevens
  2012
netto-omzet 100%
inkoopwaarde 73%
brutowinst 27%
kosten: 20%
- personeelskosten 9%
- huisvestingskosten 4%
- verkoopkosten 2%
- overige kosten 6%
bedrijfsresultaat 6%
Cijfers kunnen bijgesteld worden op grond van de meest recente gegevens.
(Bijgewerkt 14 december 2013)
De personeels- en huisvestingskosten verschillen sterk per bedrijf. De personeelskosten worden onder andere beïnvloed door de rechtsvorm: een BV of NV rekent het ondernemersloon tot de personeelskosten, terwijl bij een eenmanszaak het ondernemersloon onderdeel is van het bedrijfsresultaat. De huisvestingskosten zijn afhankelijk van de eigendomsverhouding: een eigen pand brengt veelal andere kosten met zich mee dan een gehuurd pand.

(Bijgewerkt 23 december 2013)
 
 

 
 
suggesties
suggesties